Christmas Cacoa Ceremonie

19.30 - 22.00 uur
Oard, Boshoven 29, Alphen (Noord-Brabant)

Christmas
Cacao Ceremonie
(22-12-2022)

Cacao

De latijnse naam voor de cacaoboom is Theobroma cacao. Theo betekent "God" en Broma "spijze of voedsel". Cacoa wordt vanuit de oudheid  (Maya's) gezien als spijze/voedsel van de Goden. 

Cacao kennen we allemaal als de grondstof van chocolade. Toch zit er een groot verschil in de chocolade die we van de supermarkt kennen en de ceremoniele cacoa die gebruikt wordt.

Verschil ceremoniële cacao & chocolade


De ceremoniële cacao waarme we werken is afkomstig van een biologische boerencoöperatie, waar men duurzaam, natuurlijk en biologisch te werk gaat. De bonen zijn van hoge kwaliteit, wat nodig is, omdat er niets wordt toegevoegd aan ceremoniële cacao. De cacao blijft in tact.
De bonen worden op lage tempreatuur geroosterd. Daardoor blijven de voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van cacoa in tact. De ceremoniële Cacao die gebruikt wordt is 100% traceerbare cacao. Zo weten we precies waar de cacao vandaan komt.


De chocolade die in de massa chocolade industrie wordt gebruikt is bulk cacao, wat betekent dat de cacao afkomstig is van verschillende plantages. De cacao wordt gemixt in een container om een homogene smaak te genereren. Dat is nodig, want elke cacao heeft een andere smaak.
 

De cacaobonen zijn van mindere kwaliteit. De vetten van de boon worden uit de vaste stoffen getrokken. *De cacaomassa wordt gescheiden van de cacaoboter en uiteindelijk weer samengebracht. De massa (35% voor pure chocolade en 25 % voor melkchocolade) wordt aangevuld met suiker, melkpoeder, sojalecithine, aroma's, cacaoboter. Door de toevoegingen brengt men de chocolade op homogene smaak, daardoor is de kwaliteit van de boon niet de hoogste prioriteit bij de grote chocolademerken en waarbor

Vrijwel alle chocolade in de supermarkt is gemaakt met cacao die bij hoge temperaturen is verwerkt. Het effect van het verhitten van de cacao in hoge tempereaturen is dat de moleculaire structuur verandert, waardoor de algehele voedingswaarde wordt verlaagd en de gezondheidsvoordelen van cacoa verloren gaan.

*Door het fijnmalen van de gebrande cacao komt het vet wat in de boon zit vrij, waardoor er een vloeibare substantie overblijft. Dit noemt men cacaomassa. Deze cacaomassa kan gebruikt worden als een onderdeel van chocoladebereiding. Van cacaomassa worden ook andere producten gemaakt zoals cacaoboter en cacaopoeder.

 Christmas Cacao Ceremomie


De deuren van Oard zijn geopend vanaf 19.15 uur. De Chirstmas cacao ceremonie start stipt om 19.30 uur! In de middencirkel zal de kerstsfeer zichtbaar zijn. De avond zal in warme sferen tot een einde komen rond 22.00 uur. 


Tijdens een cacaoceremonie drinken we samen, in een veilige en sfeervolle omgeving, cacao. 
Een cacaoceremonie is samenkomen om ons hart te openen, ruimte te geven aan wat er op dat moment in ons leeft en vanuit daar te verbinden met elkaar en het leven. 

Een cacao ceremonie kan in verschillende vormen plaatsvinden, maar over het algemeen komt er een geleide meditatie, intentie neerzetten, kaart trekken, (live) muziek, mantra’s en lichaamswerk in terug en neemt de cacao en het programma je mee in verbinding met je eigen hart. 

Tijdens de ceremonie drinken we 100% pure, ceremoniële cacao van Wild Child of Cacamo.

Voordelen cacao

Cacao zit vol met heilzame ingrediënten, zoals magnesium en antioxidanten en verschillende liefdeschemicaliën – die de spieren en de weefsels ontspannen, de bloedstroom verhogen, de bloeddruk verlagen en de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verhogen. 

Wil je uitgebreidere informatie over de voordelen van cacao? klik dan hier.

Contra Indicaties 

Omdat cacao zo mild is kan het door bijna iedereen gebruikt worden. Bij de Maya’s deden ook kinderen mee aan de ceremonies. Er zijn contra-indicaties aanwezig, mocht je hiermee te maken hebben  dient jou cacao aangepast te worden. Geed dit dat even aan mij door bij opgave.

• Zwangerschap en borstvoeding
De stimulerende werking van theobromine in cacao lijkt sterk op die van cafeïne. Het wordt aangeraden om maximaal de helft van de hoeveelheid cacao te drinken.

• Antidepressiva
Als de antidepressiva op basis van MAO-remmers zijn, wordt geadviseerd een kleine hoeveelheid cacao in te nemen. Dit komt omdat de tyramide in cacao gecontra-indiceerd is met MAO-remmers. Onderzoek heeft nog niet aangetoond wat er zal gebeuren als mensen op SSRI's gebaseerde antidepressiva en cacao nemen. Wij adviseren dus om gewoon met lage doseringen te beginnen.

• Hoge bloeddruk (bij gebruik van bloedverlagende medicijnen) – drink slechts een halve kop – anders wordt de bloeddruk te laag.

• Hart problemen
De theobromine in cacao verhoogt de hartslag en verlaagt de bloeddruk.