Voordelen Cacoa uitgebreid

Gezondheid voordelen cacoa

Er is veel te weten en te vertellen over de fysieke aspecten en gezondheidsvoordelen van cacao. Zo zit cacao vol met heilzame ingrediënten, zoals magnesium en antioxidanten en verschillende liefdeschemicaliën – die de spieren en de weefsels ontspannen, de bloedstroom verhogen, de bloeddruk verlagen en de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verhogen.”

• Neurotransmitters en neuromodulatoren

Cacao bevat de neurotransmitters serotonine, tryptofaan en dopamine die helpen bij het creëren van gevoelens van welzijn, veerkracht tegen stress en angst en bijdragen aan een gezonde motivatie.

Het bevat ook fenylethylamine (PEA) dat door je hersenen begint te stromen als je verliefd wordt en helpt gevoelens van opwinding en euforie te creëren. Het verbetert ook onze focus en helpt ons alert te blijven. Met gezonde hoeveelheden PEA voelt het alsof de tijd langzamer gaat en we niet worden afgeleid door honger of overmatige prikkeling van de ‘buitenwereld’.

• Anandamide

Cacao is de enige plantaardige bron die anandamide bevat, een cannabinoïde die ook wel bekend staat als 'the bliss chemical'. Anandamide is een soort lipide (olie). Het woord 'ananda' (waarvan deze chemische stof is genoemd) vertaalt vanuit het Sanskriet als 'gelukzaligheid'. Deze natuurlijk geproduceerde chemische stof (die deel uitmaakt van de endorfinegroep) is het meest geconcentreerd in het lichaam na matige inspanning - ook wel de runners high genoemd.

Cacao bevat zowel anandamide als anandamide heropnameremmers, dit zijn moleculen die de afbraak van het anandamide vertragen. Hierdoor blijft het anandamide langer in de hersenen en houdt het bijbehorende gelukzalige gevoel in stand.

Magnesium

Cacao is de hoogste natuurlijke voedingsbron van magnesium.  Magnesium helpt bij alle stofwisselingsprocessen. Het helpt alle spieren in het lichaam te ontspannen en is daardoor essentieel voor de effectiviteit en kracht van het pompen van de hartspier, het beheersen van stress en herstel van inspanning, de beweeglijkheid van de darm, het reguleren van de pre-menstruatie van de spieren en vele andere functies.

Magnesium wordt ook gebruikt in bijna alle belangrijke functies in de hersenen, inclusief die welke betrokken zijn bij geheugen en concentratie. 

Antioxidanten

Cacao is ook een van de belangrijkste bronnen van antioxidanten. De specifieke antioxidanten in cacao zijn flavonoïden, uit de Phenolics-groep. In de eerste plaats is deze klasse antioxidanten belangrijk omdat ze zowel vrije radicalen vasthouden als redox-actieve metaaleigenschappen chelateren. Dit resulteert in een verminderd risico dat cellen in het lichaam, zoals lipiden (vetten en vetten die vaak de slagaderwanden bekleden) oxidatie ondergaan (corruptie).

De flavonoïden ondersteunen ook het opruimen van de bloedvatwanden, soepelheid van de slagaders en een dunner worden van het bloed, wat allemaal bijdraagt aan een verlaging van de bloeddruk en opbouw van vetafzettingen (plaques) langs de slagaderwanden, evenals een verminderde belasting van de hartspier.

Flavonoïden bestaat in twee soorten de epicatechinen en de catechinen. Catechine is rijkelijk aanwezig in chocoladeproducten en cacao die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. Deze stof helpt om hartziekten en kankerproblemen te voorkomen. Ze werkt ook als een echte boost voor iemands immuniteitsstelsel, dit is recentelijk de conclusie geweest van wetenschappelijk onderzoek. De hoeveelheid catechinen die men terugvindt in cacao, is driemaal de hoeveelheid die men terugvindt in thee.

Theobromine

De naam theobromine betekent goddelijk blad en is afgeleid van de Latijnse naam voor de cacaoboom, Theobroma cacao. 

Van cacao word je gelukkig! Ook dit komt door theobromine. Het zorgt er voor dat het hart sneller gaat slaan, de bloedvaten uitzetten en de spieren in de longen relaxeren. Je wordt er dus rustig van. Een ander effect van theobromine (en cafeïne) is dat het de afscheiding van vocht stimuleert. Dit kan belangrijk zijn in de geneeskunde: wanneer een persoon te veel water in het lichaam heeft, kan die door het eten of drinken van cacoa dit teveel aan water uitscheiden.